Det lilla flexibla företaget med stora resurser och snabba leveranser

Historik

Årets företagare 1993, hedersomnemnande som årets företagare 2004!

Habo plast AB tillverkar och marknadsför plastprodukter till bland annat belysning och fritid. Inom belysning är kunskapsinnehållet i produkterna högt det innebär att samarbetet påbörjas redan i utvecklingsstadiet. På detta sätt gör vi med alla företag som kommer men en ide som vi tror på fritidsprodukten är innebandyklubbor. En unik produkt som skall tillgodose varierande krav för både amatören och den professionella utövaren. Klubban marknadsföres under det egna varunamnet Jolly och som säljs direkt till konsument via Internet. En gränslös geografisk marknad erhålles genom denna moderna teknik för att kommunicera direkt med köparen Distributionen sker i respektive land genom lokal agent. Alla länder i Europa bearbetas genom användningen av Internet.

Personalen har ett gemensamt mål att det skall gå bra för företaget. Varje lunch står diskussionerna högt i tak omkring arbetet och det vardagliga. Företaget har som ledmotiv att ständigt anpassa sina rutiner och sin teknik för tillgodose kundernas krav. Produktivitet och miljöanpassning står långt fram på dagordningen. Personalen har stor delaktighet och deltar i detta arbete och på ett smidigt sätt skapar sin egen arbetsmiljö.

Lite historik om hur Habo Plast AB startade

Jag, Rolf Nilsson, har alltid varit intresserad av teknik. Jag har bl. a. arbetat som bil- maskinreparatör m.m. Första gången jag kom i kontakt med plast var på Klosters fabrik i Bankeryd där det tillverkades bakelit och extrudering av profiler.

Efter ett antal år på oika företag började jag på Habo Emballagefabrik, som då enbart tillverkade emballage i papper. Där jobbade jag som reparatör i något år, för att sedan börja köra i gång deras plasttillverkning som innehöll formblåsning och forsmsprutning. Det tillverkades olika slags flaskor och lock till burkar m.m. När vi inte hann med i tillverkningen började jag fundera på att köpa en formspruta. Året var 1967 och det blev en gammal maskin som brunnit jag köpte. Efter ett år och åtskilliga timmar med den gamla formsprutan kunde jag producera olika detaljer på lego till Habo Emballagefabrik.

  • 1969 köptes en större maskin som tillverkade t.ex. blomkrukor och galgar. Sedan blev det garaget jag jobbade i för litet och jag flyttade till en ladugård vid gamla Laggkärlsfabriken.
  • 1970 registrerade Habo Plast AB och vi köpte PG Rönnheds plast i Rävlanda.
  • 1971 tillverkades första innebandyklubban hos oss.
  • 1973 blev även ladugården för liten så vi flyttade till Habo centrum, där vi köpte Habo Ullspinneris lagerlokaler. Vi hade även köpt upp Anzas plasttillverkning. Vid detta tillfälle var vi 8 anställda och 8 maskiner.
  • 1973 var första året vi kom i kontakt med Fagerhults Belysning som vi började tillverka i olika former av lampfötter till. Även Habo centrum blev för trångt och 1976 flyttade vi till Slipnaxox lokaler i Baskarp, där vi fortfarande är kvar och växer i.

Det otroliga hände 1982 då lilla Habo Plast fick en förfrågan av en tunisier om vi kunde starta en komplett fabrik åt i Tunisien. Efter att ha funderat ett tag satte vi igång. Vi sålde våra begagnade maskiner till tunisiern och Habo Plast drog ner på legotillverkningen. Det köptes 2 st nya maskiner i stället och nu var det bara familjen som arbetade kvar. Tillverkningen för Habo Plast var nu i huvudsak innebandyklubbor och lampfötter.

Det spred sig att vi lyckades bra i Tunisien. Det blev därför fler affärer med Tunisien och nu även till fd Jugolavien och Polen. Idag köper vi gamla maskiner och skickar vidare.

1986 tog vi över Fagerhults Belysnings plasttillverkning. Det året blev det stora lyftet för oss, eftersom det också innbandyn började växa mycket snabbt.

Idag är vi 8 personer på heltid och 2 personer på halvtid och tillverkar ca 300.000 av 13 olika modeller innebandyklubbor och ca 600 detaljer till Almerdalkoncernen. Vi använder över 80 st olika plastmaterial och har 2 st extruderlinjer. Vi har även 11 st formsprutor från 50-320 ton, alla datorstyrda, 7 st utrustade med plockrobotar.

Vårt mål är att alltid införskaffa nyare modernare maskiner och automatisering, som på sikt ska ge oss ännu högre produktivitet och bättre produkter.

Tack för ett gott samarbete under åren som gått och hoppas på lika trevliga kontakter i framtiden.

Rolf Nilsson